Een goede voorbereiding betekent half gewonnen. Dat geldt ook voor marketing en communicatie. De groei van je bedrijf pak je best planmatig aan, datzelfde geldt voor je marketing. In de ideale wereld zijn beide zaken maximaal op elkaar afgestemd. Een bedrijf dat wilt uitblinken binnen zijn vakgebied, moet ook communicatief professioneel voor de dag komen. Een communicatieplan is dan zonder discussie een must-have.
Waarom een communicatieplan?
Dankzij een communicatieplan ga je doelgericht te werk. Je communiceert niet zomaar om te communiceren. Je weet wat je met elke communicatieactie wilt bereiken én streeft gericht naar dit resultaat. Je communiceert op de juiste tijdstippen, zet je vizier op de juiste doelgroep(en) en schakelt hiervoor de aangewezen communicatiekanalen in. Met een communicatieplan overstijg je de losse flodder die telkens wordt afgeschoten wanneer de bedrijfsleider met een ‘geniaal’ idee op de proppen komt.
Hoe werk je een communicatieplan uit?
Begin bij de basis! Analyseer diepgaand wat jouw producten of diensten voor jouw klanten betekenen. Op welke manier breng jij meerwaarde? Waar maak jij voor jouw klanten het verschil? Bij welke klantengroepen scoor je het best met welke producten of diensten? Welk beeld hebben klanten vandaag van jouw bedrijf én welk beeld wil je dat ze in de toekomst van jou hebben? Pas wanneer je heldere antwoorden hebt op al deze vragen, kan je nadenken over de inhoud van je communicatieboodschappen, de kanalen die je wilt inzetten én de timing voor je verschillende communicatieacties.
Stick to the plan
De waaier aan communicatiemogelijkheden is eindeloos. Denk daarbij aan online communicatiekanalen zoals je eigen website, mailmarketing, maar ook social media als Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn.
Daarnaast kan je ook online adverteren, bijvoorbeeld op social media en zoekrobots zoals Google.
Ook offline bestaan er tal van communicatieopties. Denk maar aan netwerkevents, eigen events, beurzen,… maar ook in store communicatie, wedstrijden, tijdelijke promoties, advertenties, reclame langs de weg,…. Op vlak van content kan je kiezen voor het vertrouwde woord en beeld, aangevuld met multimedia. Denk daarbij aan video, vlogs, podcasts en blogs.
Koersvast op beoogde traject
Dankzij je communicatieplan maak je tactisch heldere keuzes en blijf je koersvast op het beoogde traject. Je bepaalt bijvoorbeeld welke producten of diensten je tijdens het voorjaar voor het voetlicht wilt plaatsen, én welke items in het najaar beter aan bod komen. Elke boodschap heeft een aangepaste timing én het juiste kanaal!
Herhalen luidt de boodschap
Hét uitgangspunt voor een sterk communicatieplan luidt herhaling. Op verschillende manieren, op verschillende tijdstippen en met verschillende kanalen breng je dezelfde boodschap naar de gewenste doelgroep.
Door dezelfde boodschap – telkens in een andere variatie of aangepaste verpakking – te herhalen, dring je echt door bij je doelgroep en zet je finaal aan tot de gewenste actie: kopen, bestellen of een afspraak maken. Herhalen is belangrijk omdat mensen overstelpt worden door een veelheid aan boodschappen. Bovendien raken mensen in verschillende stappen overtuigd. Eerst moeten ze je kennen, vervolgens je positief waarderen en vertrouwen, om uiteindelijk te beslissen dat ze met je willen samenwerken.
Hoe pak je dit aan?
Uiteraard kan je op eigen kracht een communicatieplan opstellen én zelf alle communicatieacties uitvoeren. Los van de enorme tijdsinspanning die dit vraagt, overweeg je best ook samenwerking met externe professionals.
Als bedrijfsleider of eigen medewerker vertrek je steeds vanuit een interne blik op je eigen diensten en producten. Het kan juist bijzonder verfrissend zijn om te luisteren naar een externe invalshoek. Door nauwe samenwerking met een externe partner kom je tot nieuwe en waardevolle inzichten. Dat geldt zowel voor het opstellen van je communicatieplan, het uitwerken van de verschillende communicatieacties als het effectief creëren van de vereiste content.
Het uitwerken en plannen van communicatie vereist uiteraard ook het nodige vakmanschap. Zo kan jij je maximaal focussen op jouw expertise, terwijl communicatieprofessionals hun vakgebied beoefenen. Brainlane denkt als communicatiespecialist alvast graag met je mee! Bovendien ben je ook voor het uitwerken van alle communicatieacties bij ons aan het juiste adres.
Wist je dat...
Brainlane is een erkend dienstverlener van de KMO-Portefeuille. Bij ons kan je met subsidies (tot 7.500 euro) strategisch advies vragen voor de uitbouw van je bedrijfscommunicatie. Ontdek hier verdere informatie over de mogelijkheden van Brainlane binnen de KMO-Portefeuille.